Peisinnsats – finn modellen som passer dine behov

Peisinnsats – finn modellen som passer dine behov

Er du på utkikk etter en peisinnsats? Det finnes uendelig med modeller på markedet. Daglig leder ved Ildsjelen i Sandvika, Robin Jarle Haugen, gir sine beste tips til valg av peisinnsats og hva du ellers bør tenke på.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber Matrix

Innebygd peis blir stadig mer populært. Peisen er i større grad en del av interiøret i hjemmet, og du kan selv bestemme hvilke materialer den skal kles inn med og hvordan designet på peisen til slutt blir.

Ønsker du en innebygd peis, er utgangspunktet nettopp en peisinnsats.

– Når du er på leting etter en peisinnsats, er det snakk om en peis som skal bygges inn. En peisinnsats kan ikke settes opp frittstående slik som mange andre modeller, men må kles inn i andre materialer eller bygges inn, forklarer Robin Jarle Haugen, daglig leder ved Ildsjelen i Sandvika.

LES OGSÅ: Gasspeis – sikkerhet og forskrifter

Peisinnsats – innsyn, glassflater og størrelse

En peisinnsats kan både bygges inn i veggen, men også plasseres fremfor en vegg og kles inn med mur, betong eller andre materiale – avhengig av hva du selv ønsker. Det aller første du må ta stilling til, er imidlertid om du ønsker en vedfyrt peis, gasspeis eller elektrisk peis.

– Når det gjelder peisinnsatser som skal bygges inn, er de fleste på utkikk etter en vedpeis/vedovn eller gasspeis, forteller Haugen.

Deretter kan du se nærmere på designet av peisinnsatsen.

– Det finnes uendelig med modeller på markedet – både i størrelse og antall glassflater for innsyn til flammene. Peisinnsatsene varierer med glassflater på én, to, tre, fire og fem flater. Sistnevnte har gjerne ikke den kvadratiske strukturen, men er formet som en «T», sier Haugen.

– Størrelsen på de ulike peisinnsatsene varierer fra mindre modeller på 45 centimeter, til større peiser med en bredde på 1,30 meter, 1,80 meter eller 2 meter. Disse størrelsene er tilgjengelige for peisinnsatser for både vedfyrt og gass, sier Haugen.

Skal du montere en peis i et hjørne, er det også en peisinnsats du er på utkikk etter.

Ved montering og integrering av peisinnsats i et hjørne eller fremfor en vegg, vil det være en fordel med innsyn og glassflater på to eller tre sider. Dette er for at du skal ha innsyn til flammene på alle flatene som vender inn i rommet.

Når du skal montere den inn i veggen, burde det kun være én side med innsyn. De andre sidene vil uansett ikke være synlige når peisen er inne i veggen, men det er også sentralt for brannsikkerhet. De lukkede sidene er kledd med brannplater og kan derfor stå helt inntil andre materialer, mens en glassflate må ha en avstand på minimum én meter.

LES OGSÅ: Peiskos til ditt hjem – leilighet, hus eller hytte

PEISINNSATS: Du kan finne en peisinnsats som dekker akkurat dine behov. Det finnes modeller for elektrisk peis, gasspeis og vedfyrt, samt ulike størrelser, bredde og innsyn på opp til 5 sider. Her ser du den nye elektriske peiser fra Faber; e-MatriX.

Montering av peisinnsats

– Ved montering av peisinnsats på gass står du ellers ganske fritt til hvor du ønsker å plassere den. Den kan monteres til en hvilken som helst yttervegg, noe som gir en rekke valgmuligheter, forteller peiseksperten ved Ildsjelen.

– Dette er fordi en gasspeis ikke gir sot slik som en vedpeis – det eneste er noe kondens, og plasseringen for avgassrøret kan derfor settes opp på langt flere steder. Men det er fullt mulig å legge en slange opp gjennom eksisterende pipe også, sier Haugen.

Hvis du ønsker å installere en peisinnsats i en gammel peis eller eksisterende pipe, er det noen forskjeller for fremgangsmåte avhengig av om du skal montere en vedfyrt peis eller gasspeis.

– Når det gjelder vedfyrt peis så må denne naturligvis kobles til en pipe, og det er svært sjeldent at du ikke bruker pipen som er der fra før. Da må du alternativt sette opp en helt ny skorstein, forklarer Haugen.

Ønsker du å montere peisen eller peisinnsatsen selv, er det noen varianter du helt fint kan ordne på egenhånd, mens det med andre er best å få en installatør til å ordne for deg. Har du noe kunnskap om peis og peisinnsatser fra før, kan du få til mye, men på gasspeis må det være en sertifisert person som gjør jobben.

– Hvis du skal bygge gasspeisen inn, er det da også lurt å få på plass en gasstekniker så tidlig som mulig i prosessen slik at han/hun kan legge opp avgassrør før noe blir lukket inn, forklarer Haugen.

LES OGSÅ: Montering av peis – gode råd og fremgangsmåte

PEISINNSATS: Innebygd peis blir stadig mer populært, og det starter med en peisinnsats. Det finnes en rekke ulike modeller. Her får du gode tips. Her ser du gasspeisen “Faber Matrix”.

Hva du kan forvente av pris

Prisen er selvfølgelig viktig for mange, og det er lurt å vite hvor mye du må budsjettere med for å få den peisen du ønsker deg. Pris varierer ut i fra om du ønsker vedpeis eller gasspeis, men det er også lurt å budsjettere montering og materialer.

– Peisinnsatser for gass ligger gjerne på en prisklasse mellom 50.000 – 120.000 kroner. Peisinnsats for ved ligger gjerne på mellom 15.000 til 70.000 kroner, forteller Haugen.

Utover dette burde du legge til materialer, montering og installasjon i budsjettet, dersom du ikke gjør jobben selv. Da er du sikret at du får peisen du ønsker deg og alt er gjort på riktig måte.

Til nettbutikken: 

Se vårt utvalg av elektrisk peis
Se vårt utvalg av gasspeis