Innebygd peis – her er ekspertens beste tips

Innebygd peis – her er ekspertens beste tips

Innebygd peis blir stadig mer populært. Ruben Aasebø Jansen, ved Stavanger Varmesenter, gir tips til prosessen, hvilken peis som egner seg best – elektrisk, gasspeis eller vedfyrt, og om det er mulig å integrere den i eksisterende pipe

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber Aspect Premium (gasspeis)

En peis er ikke lenger bare en peis. Tidligere var hovedfunksjonen til peisen, eller ovnen, varmen den ga i huset. Selv om dette fremdeles er et viktig aspekt for mange i valget av peis, er det også andre elementer som blir viktigere – som hvor mye plass den tar opp i rommet, glassflater, størrelse og design forøvrig.

Noe som blir stadig mer populært er innebygd peis – men hva innebærer det egentlig?

– En innebygd peis er en beskrivelse på en installasjon der vi benytter en peisinnsats, som mures inn, eller kles inn med annet, egnet materiale, forteller Ruben Aasebø Jansen, kundeveileder og selger ved Stavanger Varmesenter.

Han forklarer at en innebygd peis skiller seg fra en peisovn eller frittstående ovn, som er et ferdig produkt, ved at disse ikke trenger særlig arbeid i form av innbygging, og gjerne plasseres i et hjørne eller langs en vegg.

Ved en innebygd peis derimot, er det litt mer å tenke over.

Innebygd peis i vegg eller hjørne

Jansen kan fortelle at det har vært en tydelig økning av innebygde peiser de siste årene, men at de også ser en trend der kunden generelt er langt mer opptatt av design.

– Det er helt klart en økning i etterspørselen for innebygd peis, men samtidig øker også interessen for frittstående ovner. Den store forandringen er egentlig designet og utførelsen på peisene, her er kundene mye mer bevisst på hva de ønsker og hvordan et sluttresultat skal se ut, forklarer han.

Og svært mange ønsker et sluttresultat der peisen er bygget inn i et hjørne eller i veggen.

– Det er stort fokus på at det skal være en peis med mye innsyn til flammene og gunstig plassering, samtidig som den ikke skal ta opp for mye av arealet i stuen eller kjøkkenet. En løsning på dette er for eksempel å felle peisen inn i veggen eller hjørnet, sier Jansen.

– Da benytter vi gjerne rommet på baksiden til plassering av selve peisen, slik at peisen kun benytter 10-20 centimeter av rommet ut i stuen, eller der peisen skal plasseres.

En innebygd peis krever dermed noe mer planlegging og forarbeid enn andre modeller og peisovner, spesielt hvis veggen i utgangspunktet er en del av bærekonstruksjonen i boligen.

Resultatet tar imidlertid mindre plass, og blir i større grad en del av interiøret.

– Det har også blitt veldig populært med peis med gjennomsyn. Dette er en peis som gir innsyn til flammene fra begge sider, og peisen fungerer som en romdeler.

PEIS: Peisinnsatsen kan bygges inn på en rett vegg, inn i en vegg mellom to rom, inn i et utvendig hjørne eller innvendig hjørne, slik som her. Alle modellene til Faber kan bestilles slik at de passer til et venstrestilt eller høyrestilt hjørne. Her ser du gasspeisen “Faber Duet”.

Innebygd peis – romdeler mellom stue og kjøkken

Jansen kan fortelle at deres erfaring ved Stavanger Varmesenter er at montering av innebygd peis er mest vanlig mellom stue og kjøkken.

– De fleste installasjoner skjer i kombinasjon stue og kjøkken, gjerne slik at det er mulig å se flammene fra begge sider.

Med et formål som romdeler er blant annet gasspeisene Faber Glance og Faber Aspect gode alternativer. Det er imidlertid ikke bare mellom stue og kjøkken mange velger en innebygd peis. Ved Stavanger Varmesenter gjennomfører de oppdrag på de fleste rom i boligen.

– Det er strengt tatt ikke noen rom som er mindre vanlig. Vi har installert peis både på baderom, soverom, loftstue og i garasje. Den mest utradisjonelle installasjonen vi har utført, må være der vi integrerte vinskap, surround anlegg, belysning og TV i samme konstruksjon.

Jansen forklarer at de mest inspirerende løsningene og prosjektene ofte kommer som følge av tett samarbeid med kunden. Gjerne der kunden har en del ønsker selv, men samtidig vil ha råd og tips fra ekspertene.

– De mest inspirerende prosjektene, er der det blir brukt en kombinasjon av ulike materialer. Det kan for eksempel være en kombinasjon av stein, metall, tre og murpuss. Her kan vi hente inn elementer som er benyttet andre steder i og på boligen, og sørge for at det blir et gjennomgående valg av materialer i hele huset, sier han.

LES OGSÅ: Peis på soverom og bad – her er modellene som passer best

INNEBYGD PEIS: En innebygd peis tar utgangspunkt i en peisinnsats og gir mange muligheter for innbygging og installasjon. Her ser du en som er plassert i en vegg mellom stue og spisestue. Et smart grep for å få mer ut av plassen. Modeller er en “Faber Aspect Premium”.

Prosessen ved installasjon og montering av innebygd peis

Dersom du ønsker en innebygd peis, er gjerne prosessen rundt planlegging, valg av peisinnsats og materialer, svært individuell. Ifølge Jansen starter imidlertid de fleste prosjekter med en befaring.

– Eksisterende boliger starter oftest med et kundemøte og befaring, slik at vi kan danne oss et bilde av hva byggherren ønsker. Deretter lager vi et skissert forslag, og kan «lande» selve utformingen av peisen. Når høyde, bredde og design er på plass, tar vi gjerne en ny runde på materialvalg. På den måten blir det enklere for kundene å ta nødvendige valg underveis.

– Dersom det er et nytt prosjekt, er det ofte allerede en interiørarkitekt involvert. Da er ofte de fleste valg allerede tatt, og byggherre ønsker at vi priser prosjektet i henhold til beskrivelsen.

Stavanger Varmesenter er selv en totalleverandør, og kan levere alt som omhandler selve peisen uten at de trenger å involvere håndverkere utenom sine egne.

LES OGSÅ: Peisinnsats – finn modellen som passer dine behov

Innebygd peis i eksisterende eller gammel pipe

Et vanlig spørsmål blant mange kunder og forbrukere, er om det er mulig å bygge inn en peis i eksisterende eller gammel pipe. Her er det imidlertid litt flere faktorer å ta hensyn til.

– En eksisterende pipe eller skorstein er en selv bærende konstruksjon. Det betyr at det hverken vil være mulig eller lov og fjerne store deler av denne, forklarer Jansen.

– Dermed må en ny peisinnsats bli stående i front eller på siden av den eksisterende skorsteinen eller pipa. Likevel vil vi gjerne benytte skorsteinen til hva den i utgangspunktet er tenkt til, å frakte avgasser fra forbrenningen ut av boligen. Dermed kommer alltid pipen til nytte, da vi bruker den som en kanal/sjakt for avgassrøret.

Enkelte kunder stiller også spørsmål rundt integrert peis i pipe. Jansen forklarer at dette som oftest handler om en peis som er koblet opp til eksisterende pipeløp, men som fremstår som en ny og moderne peis ved at den bygges inn rundt.

– Da monteres enten stålpipe eller avgassrør på toppen av peisen. På denne måten vil du få peis og pipe i ett. Konstruksjonen vil ta mindre plass enn om pipen/skorsteinen hadde stått ved siden av. Peisen kan selvfølgelig bygges helt til taket, så alt vil bli skjult og gir inntrykk av at peisen er integrert i pipen.

EKSISTERENDE PIPE: Det er fullt mulig å installere en ny peis i eksisterende pipe, men det er litt flere faktorer å tenke på her. Her ser du gasspeisen “Faber Respect Premium”.

Hva bør du velge – gasspeis, elektrisk peis eller vedfyrt?

Mange lurer muligens på hvilken type peis du bør velge for innbygging – gasspeis, elektrisk peis eller vedovn, og hvilken som egner seg best. Jansen forklarer at det avhenger av varmebehovet i hjemmet.

– Kunder med eldre boliger som har et høyt oppvarmingsbehov, og hvor gasspeis vil være en høy investeringskostnad, vil ofte velge vedfyrt. Nye boliger uten skorstein og med et lavt energibehov, velger gjerne gasspeis.

– Nye leiligheter, som ofte er utstyrt med sentralvarme, vil ikke ha behov for andre oppvarmingskilder. Her er det absolutt høyst aktuelt med en elektrisk peis, spesielt slik elektriske peiser fremstår i dag, som for eksempel Faber E-MatriX, forteller Jansen.

I nettbutikken vår finner du en rekke modeller av både elektrisk peis og gasspeis for innbygging.