Montering av peis – gode råd og fremgangsmåte

Montering av peis – gode råd og fremgangsmåte
18. desember 2018 Faberpeis
Gjennomgående-innebygget-peis-ny

Montering av peis kan være vanskelig å gjøre selv, spesielt hvis du ikke er helt trygg på hvordan det skal gjøres. Daglig leder i Gass og Varmedesign, Magne Ludvigsen, gir deg gode råd og fremgangsmåte.

Av: Chili Publications Produkt i toppbilde: Faber Dimplex 1000

Det er flere typer peiser å velge mellom, og uansett hvilken type du velger er det en del ting å tenke på før du går i gang med å montere peisen selv. Skal du ha en ny gasspeis for eksempel, må en sertifisert gasstekniker gjøre jobben for deg.

– Gasspeis kan ikke kunden montere selv, men kunden kan klargjøre i forkant av montering. For eksempel fjerne gammelt produkt og rette opp gulv, eller vegg, der peisen skal plasseres, forklarer Magne Ludvigsen, daglig leder i Gass og varmedesign AS.

Ludvigsen forklarer at ved montering av en elektrisk peis, er det viktig å tenke gjennom hvor du skal plassere peisen, og sjekke om det er stikkontakt der du ønsker å plassere den. Dette er naturligvis en langt enklere installasjon enn både gass og vedfyrt peisovn.

Uansett hvilken type peis du skal montere, råder Ludvigsen til å ta bilder underveis og dokumentere jobben.

– Ved montering av vedfyrt peisovn er det viktig å sjekke pipe, eventuelt få en befaring fra feiervesenet. Videre bør du sjekke om gulvet er rett der peisen skal plasseres, tenke på hvordan type underlagsplate som passer og kjøpe en ovn som kan justeres/vatres hvis gulvet er skjevt. Du må også undersøke om det må settes opp en brannmur som er i henhold til brannkrav/avstandskrav til ovnen, forklarer eksperten.

– Sjekk også om det er det er en avtrekksventil i rommet, at pipen har tilluft av forbrenningsluft til ovnen, og om det skal være uttak på toppen eller baksiden av ovnen.

LES OGSÅ: Peisinnsats – finn modellen som passer dine behov

Montere-installere-peis-ildsted

MONTERE PEIS: Ved større prosjekter, som når peisen skal bygges inn, er det lurt å få noe assistanse. Er det en gasspeis som skal installeres, må også selve installasjonen gjennomføres av en sertifisert gasstekniker. På bildet ser du hjørnepeisen «Faber Respect».

Montering av peis – råd og utstyr

Om du er klar for å montere peisen selv, er det viktig å ha det rette utstyret på plass. Skal du montere en vedovn er det nødvendig med utstyr en borhammer, da helst med søylebor for å lage hull i pipa.

– Vater, hammer, murskje, ildfast mørtel, støvsuger, meisel og dekkpapp er også utstyr du vil trenge, sier Ludvigsen.

Med riktig utstyr og god research, skal det ikke være noe problem og gjennomføre monteringen selv. Den vanligste tabben som Ludvigsen opplever blant sine kunder, er som oftest ikke ved installasjonen av selve peisen, men i valget av peis.

– Ved kjøp av vedovn er det noen som har en tendens til å velge en ovn som har for stor effekt, forklarer han.

Dette har sammenheng med størrelsen på peisen, samt antall og størrelse på glassflatene. Velger du en stor vedovn med store glassflater, krever det hard fyring for å unngå sot. Dette gir til gjengjeld mye varme, og har du da en stue på 30 kvadratmeter vil rommet og boligen raskt bli altfor varm.

– Det er også svært viktig å sjekke tilluft til ovnen og at det er en avtrekksventil i ytterveggen.

Hvis du skulle stå fast eller ha flere spørsmål underveis, vil selgeren av produktet kunne gi deg god hjelp og råd. Ellers kan Ludvigsen fortelle at YouTube ofte er et godt hjelpemiddel.

LES OGSÅ: Derfor velger stadig flere gjennomgående peis

Montering-installering-peis

MONTERING: Med riktig utstyr er det ikke noe problem å installere en vedfyrt peis på egenhånd. Husk imidlertid at du må melde inn oppføring av et nytt ildsted til kommunen – dette gjelder både vedfyrt peis og gasspeis. Her ser du gasspeisen «Faber MatriX».

Montering av ulike peiser og pris

Skal det monteres en gasspeis, må monteringen gjennomføres av en godkjent gasstekniker, og peisen må i tillegg være godkjent og sertifisert for bruk av biogass/naturgass.

– Vedovn eller peisinnsats, for ved eller gass, skal registreres til feievesenet i kommunen der du bor. Elektrisk peis er det ingen krav til annet enn at brukerveiledningen må følges, forklarer Ludvigsen.

Ved installasjon av peisinnsats i gammel pipe, eller montering av ny peis til gammel pipe, er det noen ting å tenke på. Ved gasspeis må pipa feies før montering, da det trekkes et eget rør i eksisterende pipe og tar tilluft av pipa.

– Ved vedovn eller peisinnsats for ved må det sjekkes at pipa er i orden. Dette kan gjøres av feiervesenet eller noen som driver med piperehabilitering. Om pipa er i dårlig forfatning, så kan den rehabiliteres med for eksempel stålforing, forklarer Ludvigsen.

Mange kunder lurer på hva en kan forvente av pris ved å leie inn noen til å montere peis. Ludvigsen sier at det er vanskelig å si en eksakt pris, men at det gjerne starter rundt 5000 kroner.

– Prisen er avhengig av om de skal ha brannmur eller lignende, men det starter gjerne fra cirka 5000 kroner for en vanlig vedovnsmontering, pluss materialer og deler, sier Ludvigsen.

LES OGSÅ: Bytte peis? Her er ekspertens tips og råd